onsdag den 26. juni 2013

En uge i Kanyes tegn























Hold da op, den seneste uge i musikverdenen har da godt nok været præget af en vis mr. West, hvad? Først føder Kanyes dame, den famøse realitydiva, Kim Kardashian, parrets første barn en hel måned før tid d. 15. juni. Den lille pige kom, ganske som rygterne længe har påstået, til at bære det lidet flatterende navn, North West - tal lige om ekshibitionistisk navngivning! Nærmest samtidig leakede hans allerede svært hypede og længe ventede album, "Yeezus". Sjældent har et album skabt så meget omtale i hiphopverdenen!
Albummet er ikke blevet promoveret via din traditionelle singler, men derimod blot på alternativ markedsføring og veltilrettelagte mediestunts som f.eks. "New Slaves"-videoerne, der blev vist på udvalgte bygninger i 66 byer verden over. Klog, innovativ og interessant markedstænkning.
Nu har albummet så officielt været ude i en uges tid, og det har roteret på min musikafspiller i heftig stil. I begyndelsen var jeg en smule chokeret - "hvad fanden er det for en lyd, Kanye lægger for dagen"? Jeg må dog sige, at albummet vokser på mig ved kontinuerlige gennemlyt. "Yeezus" som konceptalbum er modigt og Kanye må siges at fastholde titlen som en af de mest fremadskuende og nytænkende hiphopartister i det musikalske landskab i de seneste mange, mange år. Det er måske ikke altid lige kønt, ikke altid lige radiovenligt, men Kanyes insisterende forsøg på at rykke grænser for, hvad hiphop kan og skal være, er modig. Og nødvendig. Albummet kredser om eksistentialisme, race-tematikker og musikalsk ofring, som "Yeezus" måske skal ses som?

Et af mine favoritnumre fra albummet er Blood On The Leaves, der sampler Billie Holidays ikoniske racismerevsende klassiker Strange Fruit fra 1939. Lyt til den, nyd den og pløj jer så igennem resten af albummet.


De fleste større internationale såvel som nationale medier har omtalt eller anmeldt albummet efter bedste evne. Jeg synes dog, at den mest gennemarbejdede og dybdegående anmeldelse er at finde HER. Læs og lad jer imponere over yderst solidt anmelderarbejde.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

nRelate